Blog

KRISTALNI RITUALI: „JESENJA RAVNODNEVNICA“

Jesenja ravnodnevnica je pravo vreme za razjašnjavanje svojih namera i osvešćivanja smera u kom želimo ići. Razmislite gde želite biti na proleće! Ovo je idealan period da ponovo pretresete svoje ciljeve i energizujete ih. Iskoristite energiju ekvinocijuma da se povežete sa svojim unutrašnjim znanjem, počinje period inkubacije i dugoročnog planiranja. Ideje kojima zasejete ovaj period u proleće kreću da niču, transformisane i ojačane vremenom boravka u nesvesnom.

Ovo je sezona korenja. Korenju je potrebno vreme za rast, potrebna mu je hrana. Provode mesece duboko u zemlji, hibernirajući i usporavajući rast. Tokom jeseni i mi postajemo poput korenja. Potrebno je naći vreme za odmor i obnavljanje. Ako sebi dozvolite ovo vreme za dopunu, bićete spremniji na uzdizanje kroz unutrašnju mudrost, spremne da procveta sa prvim prolećnim zracima.

Koristite snagu prirodnih ciklusa da biste se otvorili ka sopstvenom dubokom znanju i intuiciji. Upravo jesenja ravnodnevnica najavljuje vreme za otvaranje i uvažavanje naših blagoslova i blagodeti. Dakle, budimo zahvalni na plodovima mudrosti koje unutar sebe počinjemo brati i iznađimo put koji nas vodi ka tome da ovu mudrost zauvek koristimo.

Ako ste u prilici izađite napolje i doživite prirodu u danu ravnodnevnice. Slavite promenu boja, plodove koje još možete naći, zrenje semena. Sakupite nekoliko plodova jeseni dok šetate i obogatite svoj dom delićem prirode. Možete sakupiti malo lišća, žira, suvih bobica. Napunite korpicu ili napravite neki svoj mali oltar u čast sezone jeseni, u čast Majke Zemlje.

Evo par rituala koje možete uraditi u vreme jesenjeg ekvinocija za proslavu ravnoteže i regeneracije u ovom periodu. Rituali ne moraju da poštuju određenu duhovnu tradiciju ili religijski obred. Oni jednostavno predstavljaju niz akcija sa određenom namerom i mogu se izvoditi samostalno ili u grupi.

RITUAL 1

  • Izađite napolje bez obzira na vremenske prilike, izujte se i bosim stopalima napravite konekciju sa zemljom. Dozvolite svom telu da upije preko stopala energiju zemlje i uskladi se sa ciklusima prirode. Osetite mirise u vazduhu.
  • Upalite sveću ispred sebe. Ova sveća je vaš podsetnik da, iako negde može biti tamno, možete pružiti svetlo koje će pomoći drugima da izađu iz tame i potraže pomoć ako im je potrebna.
  • Uzmite jedan ili više kristala koji predstavljaju Majku Zemlju (crveni jaspis, pejzažni jaspis, brečasti jaspis, heliotrop ili tigrovo oko). Postavite nameru za narednu sezonu. Imajte u vidu šta biste želeli da ostavite iza sebe i ne želite da vam bude teret u novom ciklusu. Sa ovom namerom postavite kristal ili više njih pored sveće.
  • Napravite košaricu ili malu trpezu od sezonskog voća i biljaka. Ne zaboravite lekovite trave. Košaricu postavite pored kristala i sveće.
  • Uzmite jedan gorski kristal, držite ga sa oba dlana na srčanom centru i izrecite zahvalnost za svakodnevni život. Takođe, izrecite zahvalnost i za sve izazove kroz koje prolazite, jer će vam pomoći da rastete i evoluirade u svoje najviše ja.
  • Uzmite papir i olovku i napišite par dobrih situacija, iskustava ili odnosa koje želite da zadržite i na taj papir postavite svoj gorski kristal koji ste napunili svojom zahvalnošću.
  • Počastite se plodovima iz vaše košarice ili ih podelite sa grupom, ukoliko ste ovo izvodili grupno. Provedite ostatak dana ili večeri u zadovoljstvu prijateljskog okupljanja.

RITUAL 2

Sve što vam je potrebno za ovaj ritual je mali otvoren prostor i jedna šira i plića saksija. Ukoliko imate baštu ili dvorište, još bolje.

  • Uzmite par lukovica omiljenog prolećnog cveća i jednu vrećicu zemlje.
  • Napunite posudu zemljom i zakopajte svaku lukovicu najmanje 1 centimetar u vlažnu zemlju. Dok stavljate svaku lukovicu u tamno tlo, navedite svoju nameru za ono što želite da prikupi energiju tokom zimskih meseci.
  • U centar saksije u zemlju položite i jedan gorski kristal ili jaspis. Dok ga polažete u zemlju, imajte jasnu viziju njegove podrške ideji koju ste upravo posadili. Neka vam na umu bude stalno činjenica da je kristal dete Majke Zemlje i da nosi njenu podržavajuću energiju.
  • Prekrijte ostatkom zemlje lukovice i kristal i zalijte ih. Ostavite ih da ostvare zamah vaše namere u toku hibernacije. Nekoliko meseci kasnije darivaće vas svojim prvim izdancima i podsetiće vas na namere i poslove koje želite da obavljete tokom nove sezone.
  • Čim krenu izdanci, izvadite vaš gorski kristal i nosite ga sa sobom neko vreme, kako biste preuzeli energiju vaše ideje.

Nadam se da ćete uspeti da uradite bar jedan od ovih rituala. Naravno, možete ih uraditi i uz neku omiljenu muziku ili možete i sami pevati dok ovo radite. Muzika je lek i nosilac poruke. Pustite svoj glas, možda čak i da otplešete nešto. Igrajte i pevajte u ritmu jeseni. Uživajte!

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *