Blog

DEPRESIJA IZ ENERGETSKOG UGLA 1. deo

Prvi tekst na ovu temu ticao se mog poimanja depresije koji sam doživela kroz neobičnu vizuelnu pojavu tokom putovanja. Na osnovu tih osećanja i razmišljanja na tu temu rešila sam da vam spremim tekst koji se odnosi na energije u telu, njihov zastoj ili umanjenje, različite tegobe koje mogu nastati, a pre svega su povezane sa depresijom. Sve ono što utiče na pojavu depresije u energetskom smislu i koje je to centre potrebno podstaći kako bi se prevazišla ova, sve šira, bolest današnjice, možete pročitati u nastavku.

Prirodno, ljudsko biće je stvoreno sa određenim potrebama. Ovde govorimo o potrebama na fizičkom, emotivnom (mentalnom) i duhovnom nivou. Pogrešno bi bilo posmatrati samo jedan aspekt naših potreba, isto kao što mislim da je pogrešno posvetiti se razvoju samo jednog aspekta, a zanemariti ostale, jer nas to neminovno vodi u disharmoniju, koja smeta našem biću i tera nas ka razičitim poremećajima.

Istočnjačka tradicija govori o energetskim centrima koji se zove čakre. Da ne bude zabune, neću pričati o toj filozofiji, probaću da je uporedim sa nama bližim terminima – svetim sakramentima hrišćanstva. Veoma često srećem se sa pitanjima da li je ovo što ja radim u suprotnosti sa Bogom i religijskim aspektima, pa se nadam da ćete i taj odgovor naći u redovima koji slede. Da nastavimo…

U prirodi postoji niz pojava koje utiču na naše telo. Kao bića koja su nastala u prirodi mi imamo svoje cikluse, kao i priroda. Ranije, mi smo pratili prirodne cikluse, izučavali ih i usaglašavali se sa njima. Prirodne pojave i elementi koje imamo u prirodi igrali su presudnu ulogu u našim životima, kao što je to i danas. Poznati su vam pojmovi voda, vatra, zemlja, vazduh i etar, ali da li baš svi znamo kako utiču na nas, u kakvoj su vezi sa energetskim centrima u nama i šta je to što nedostatak nekog elementa izaziva u nama. I upravo zbog mog shvatanja te korelacije prvi tekst je dobio naslov DEPRESIJA – OD LIČNE NOĆI DO LIČNE MOĆI.

Brojni su faktori koji utiču na nastanak depresije. Tokom mog rada sa klijentima dobijala sam razne odgovore o tome šta oni osećaju, ali svakako, imaju i par zajedničkih imenitelja. Većina klijenata svoje stanje opisuje kao bezvoljnost, nemogućnost da osete sebe i svoje okruženje, izražen je osećaj da ne pripadaju ovde i da za njih ovde nema ničega. Karkterističan je osećaj da ništa ne mogu da urade za sebe i da je veliki problem da se pokrenu. Nestao je osećaj vedrine, imaju osećaj da ih pritiska nešto teško i veliko, smeta im svetlo i osećaju konstantnu napetost i unutrašnju tenziju. Napominjem da su ove tegobe, zajednički faktor velikog broja ljudi sa kojima sam razgovarala, a koji pate od depresije. Pa hajde da krenemo od početka i trenutka kada smo začeti.

Prvi energetski centar koji se u nama razvija je BAZNI CENTAR (Muladhara). Ovaj centar razvija se tokom trudnoće, pa sve do 5. meseca života i nastavlja svoj razvoj do prve godine života, uporedo sa početkom razvoja 2. energetskog centra. Energetski zahtev ovog centra jeste opstanak. Ako posmatramo život bebe od rođenja do prve godine života možemo videti i zadatke koja ona savladava. U početku njena pažnja je usmerena isključivo na zadovoljavanje fizičkih potreba gladi, žeđi, vršenje fizioloških potreba i nege. To je period kada se formira fizičko telo. Sve veštine koje beba uči su veštine upravljanja telom. Savladavanje sile gravitacije i motorike pokreta su najvažniji zadaci kojima mora ovladati. Takođe, ne postoji svest o odvojenosti, tj. beba nema svest da je biće koje je odvojeno od majke. Za nju, ona i majka predstavljaju jedno. Ovde dolazimo do elementa koji korespondira sa ovim centrom, odnosno, kaže se da vlada ovom čakrom. U pitanju je Zemlja.

Element ZEMLJA predstavlja MAJKU i u arhetipskom i u energetskom smislu. Smatra se da Zemlja predstavlja osnovnu energiju života, koja se tiče našeg fizičkog bića. Kako je to moguće? Osnovna odlika majke jeste hrana, a odakle mi dobijamo hranu – od zemlje. Sva životna energija i podrška koju dobijamo za nesmetan fizički razvoj potiče od zemlje. Ovde govorimo i o sigurnosti koju nam pruža majka, odnosno zemlja. Važno nam je da imamo gde da živimo, od čega da živimo, kao i lična sigurnost. Biti zbrinut u fizičkom i materijalnom smislu predstavlja imperativ opstanka. Kada je opstanak poljuljan, pojavljuju se i strahovi. Majka je neko ko prihvata i voli bezuslovno, pruža negu i brigu u svim situacijama, pa i u onim kriznim. Neodvojivi smo deo nje i ona je neodvojivi deo nas.

U hrišćanskoj tradiciji postoji 7 svetih sakramenata. Prvi u nizu jeste KRŠTENJE. Krštenje predstavlja čin prihvatanja i dobrodošlice u našu zajednicu. Ovim činom naša zajednica iskazuje svoje prihvatanje novom biću i šalje poruku da je sada ravnopravno sa ostalim pripadnicima zajednice. Ovde prvenstveno govorim o primarnoj porodici, našoj krvnoj vezi i zakonima koji unutar nje vladaju. Porodica je ta koja nam daje osećaj da smo kod kuće, da će sve biti u redu, omogućava nam da se branimo i usmerena je ka istom cilju. U simboličkom smislu KRŠTENJE predstavlja poštovanje prema porodici, plemenu koje smo odabrali kako bismo savladali svoje životne zadatke i lekcije. Suštinski, primarna porodica predstavlja našu osnovu i zajednicu iz koje mi započinjemo život, svoje životno putovanje i stremimo ka određenom cilju.

Kao što možete videti, sva tri navedena „učenja“ govore o istoj temi, sa istim energetskim obrascem. Ovde do izražaja dolazi izraz SVE JE JEDNO, jer nas vodi ka povezanosti sa svojom prirodom, prirodom oko nas i prirodom naše zajednice. U konačnici, ova povezanost nas dovodi do zaključka da smo jedno sa Majkom Zemljom ma gde da se nalazimo i u kakvoj god situaciji. Dokle god funkcionišemo iz lične sigurnosti i obezbeđenosti, prihvatanja i ljubavi, sve je u redu. Međutim, ukoliko nešto od navedenih stvari ne funkcioniše nastaje idealno tlo za razvoj depresije.

Ovo ne znači da će svako ko ostane bez posla ili nema krov nad glavom biti depresivan, ali je velika verovatnoća da ukoliko su u periodu ranog detinjstva bile zanemarivane vaše osnovne životne potrebe, postoji mogućnost da se u trenutku životne krize aktiviraju stari obrasci i postepeno i neosetno sve dublje ulazite u depresiju. Ako vas prati osećaj da ne pripadate ovde, muče vas strahovi, nosite se sa finansijskim problemima i imate osećaj da ste izopšteni ili biste mogli biti odbačeni, sasvim je sigurno da ste na korak od depresije. Zbog toga je važno podstaći ovu energiju u nama, razumeti svoju prirodu na ovom nivou i raditi na vlastitoj sigurnosti.

Tokom svog života razvijamo obrazac ponašanja, koji u mnogome, nije naša prava priroda. Naučili smo i razvili mnoge odbrambene mehanizme i ponašanja kako bismo se zaštitili, ali smo se time i udaljili od vlastite duše i zanemarili njene potrebe. Ovi odbrambeni mehanizmi, ili Identiteti, omogućavaju nam da preživimo u situacijama koje su za nas veoma emotivne i stvaraju bol. Bilo koja emocija, koju smo doživeli kao negativnu u detinjstvu, ostavlja svoj energetski imprint i predstavlja potencijalni okidač za nastanak psihičkog problema kasnije, ukoliko je nismo otklonili ili razumeli. Kao dete ili odojče, složićete se, mi nemamo tu mogućnost racionalnog razmišljanja, te je jedino što nam preostaje povlačenje i postepeno razvijanje drugačijeg ponašanja, kako bismo izbegli bol tih istih emocija. To predstavlja emotivnu traumu. Dakle, uzevši u obzir prethodno, nezadovoljavanje naših osnovnih potreba u najranijem detinjstvu predstavlja određenu vrstu traume. U kasnijim godinama, dolazimo u brojne situacije koje nas emotivno povezuju sa tim traumama. Najčešće, ne razumevši zašto reagujemo tako u nekim slučajevima, te emocije počinju da nas opterećuju.

Hrana i piće koje unosimo, naše životno i radno okruženje, porodica i sl. su važni faktori koji utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje. Briga o vlastitom telu i rad na sebi mogu nam obezbediti da ne dođe do disharmonije našeg bića ili pak da nam pomogne da depresiju polako počnemo savladavati. U današnje vreme, kada više nemamo toliko izraženu sigurnost, kada su vrednosti porodice poljuljane, a o etičkim normama da i ne govorim, kada opasnost osećamo u sopstvenom okruženju, potrebno je malo zastati, vratiti se sebi i probati da na neki drugi način pomognemo sebi. Uvek je pravo vreme i nikada nije kasno.

Možda za početak, uzmete i neki kristal koji se u terapiji koristi za bazni centar kao što su npr. jaspis crveni, turmalin crni, hematit, granat, opsidijan, tigrovo gvožđe i sl. Počnete sa kratkom šetnjom i kada vam vreme dozvoljava hodate bosi po travi. U letnjem periodu dobro je ukopati stopala u zemlju i provesti neko vreme tako, zadubljeni u neko dobro štivo. Sve su ovo male stvari za početak, ali svakako potrebno je raditi dublje na sebi i postepeno otklanjati traume koje remete energiju ovog centra.

U drugom delu teksta objasniću energiju još jednog centra koji je u direktnoj vezi sa depresijom, a o tehnikama prevazilaženja više radimo na psihoenergetskim radionicama koje vodim.

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *