Blog

DILEME OKO IZBORA KRISTALA PO DATUMU ROĐENJA (LIČNOG KRISTALA)

Pokušaji da se jasno postave granice i odredi tačan pripadajući kamen na osnovu datuma rođenja (engl. Birthstone, u daljem tekstu Lični kristal) su veoma zbunjujući i nejasni. Ovo proizilazi iz činjenice da postoji 12 znakova Zodijaka i preko 2000 vrsta kristala, koji će na neki način povezati neke aspekte, karakteristike ili osobine bar jednog, a često i nekoliko horoskopskih znakova. Istorija nam nije bila od pomoći jer su njeni izvori bili pod uticajem različitih mišljenja, tradicionalnih uverenja, sujeverja i ograničenošću izbora kristala dostupnih lokalnom sveštenstvu ili osobama koje su sprovodile procese lečenja. Pokušaću ovim tekstom da kristalno osvetlim ovu temu.

Veruje se da u trenutku rođenja vaše telo ima prirodne vibracije povezane sa Univerzumom, čiji ste vi deo. Ako ova vibraciona šema može da se napravi ponovo u vašem životu, sve će dobiti svoj prirodni tok i stvari će krenuti na bolje.

Zašto? Smatra se da nošenje Ličnog kristala replicira vibracije zvezda i planeta u trenutku vašeg rođenja. Ovo je način da njihovu energiju privučete ka vama, pojačavajući vašu auru (polje suptilne energetske sile oko vas). To predstavlja fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno zaštitno sredstvo. Takođe je dokazano da na taj način pojačavate i sopstvenu lekovitu snagu svog tela, odnosno samoisceljenje. Imate više energije, brže se oporavljate od zdravstvenih tegoba ili povreda, a imate i snagu da se nosite sa svakodnevnim životnim stresom i opterećenjima.

Ideja o povezivanju specifičnog kristala sa datumima kalendara potiče još iz Biblijskih vremena. Sveti Jerom i Jozef komentarisali su vezu između 12 kristala kod Prvosveštenika i dvanaest meseci u godini. Istorijski, međutim, te veze sežu mnogo dalje. Još su Kaldejci u Mesopotamiji, oko 4000 godine pne, zabeležili vezu između planeta i dragog kamenja. Njihova znanja, proučavanja i mogućnost predviđanja budućnosti bila su na daleko poznata, a neka se i danas koriste.

Oni su izvršili sledeću podelu: Saturn – Safir, Jupiter – Hiacint, Sunce – Dijamant, Mars – Rubin, Venera – Smaragd, Merkur – Ahat i Mesec – Selenit. Druge planete nisu bile otkrivene u ovom trenutku.

Horoskop su izučavali drevni astronomi posmatrajući zvezde, a veoma je verovatno da bi slične veze napravili i Kaldejci. Drevni Egipćani su obimno upućivali na svoju verziju Zodijaka i različitog dragog kamenja, iako su se vremenom izgubili izvorni detalji.

Hinduizam sugeriše sledeće povezanosti: Jupiter- Topaz, Mars – Koral, Merkur – Smaragd, Saturn – Safir, Venera – Dijamant i Sunce – Rubin.

Indijanska i drevna kineska kultura takođe imaju svoje tradicionalno učenje koje ne odgovara ni učenju Kaldejaca niti modernim shvatanjima. Međutim, ovo su samo neki razlozi zbog kojih se osećate zbunjeno prilikom izbora vašeg Ličnog kristala.

Različite kulture kroz istoriju povezuju kristale sa planetama, mesecima, godišnjim dobima i Zodijakom. Ova učenja se razlikuju u zavisnosti od tradicionalnog uverenja, oko pojmova za koje se vezuju, geografskog područja i dostupnosti različitih prirodnih bogatstava u regionima. Npr. u 16. veku u Evropi bila je zastupljena teorija nošenja kristala na osnovu godišnjeg doba i to Smaragd – proleće, Rubin – leto, Safir – jesen i Dijamant – zima.

Rubin je neprikosnoveni kralj u nakitu. On simbolizuje impozantnu vatru Sunca i predstavlja izraz kreativnosti. Postoji drevna burmanska legenda o velikom orlu koji nadleće doline u potrazi za hranom. Jedreći tako nebeskim visinama u gleda u dolini veliki komad crvenog mesa. Obrušava se i pokušava da ga uzme, ali mu ne polazi za rukom. Pokušava iznova i iznova, ali ne uspeva. Konačno, izmoren, odustaje i zaustavlja se u dolini pored tog komada i prepoznaje da je taj komad crvenog mesa u stvari sveti kamen Rubin, napravljen od vatre i krvi Majke Zemlje. Tek kada mu je prišao sa velikim poštovanjem, mogao ga je pomeriti.

Smaragd je povezan sa Venerom, koja i u modernim, ali i u kaldejskim učenjima predstavlja boginju ljubavi. Ovo je veoma prikladno, jer je proleće doba kada raste i cveta ljubav i oseća se njen miris u vazduhu. Simbolizuje rast i osetljivost, nove početke i novo rađanje.

Safir je kristal jasnoće i uvida. Jesen može biti tužno godišnje doba – leto je otišlo, priroda se uspavljuje, život se usporava u pripremi za zimu. Ovaj kristal pomaže pri zaštiti od depresije i priprema vas da se radujete novom proleću, smaragdno zelenom novom početku.

Dijamant predstavlja najsjajniji, najhladniji i najteži dragi kamen. Podseća nas na led, jer reč kristal dolazi od grčke reči Kristalos, izvedene od Krios, što znači hladno. Verovalo se da su kristali ledeni bogovi i da su toliko zamrznuti da se nikada neće otopiti.

U Poljskoj je u 18. veku postalo veoma popularno nošenje Ličnog kamena i ova tradicija se veoma brzo širila Evropom i ostatkom zapadnog sveta. Pre uvođenja ove mode, kristali su obično nošeni kao vid samopomoći prilikom lečenja.

Prema nekim modernim teorijama podela kristala izvršena je na osnovu meseca u godini i pripadajućeg kristala i to: Januar – Granat, Februar – Ametist, Mart – Akvamarin, April – Dijamant, Maj – Smaragd, Jun – Biser, Jul – Rubin, Avgust – Peridot, Septembar – Safir, Oktobar – Opal, Novembar – Topaz i Decembar – Tirkiz.

Postoje i kristali koji se vezuju za dan ili noć, određeno vreme u toku dana, dane u nedelji ili za određene simboličke datume u kalendaru. Sve su ovo dobri razlozi za odabir kristala, međutim, ovo ne bi trebalo da vas ograničava prilikom izbora. Ako se osećate privučeni određenim kristalom – to znači da vam je taj kristal potreban. On će vam sigurno biti od pomoći, čak i ako ne znate razloge za to i bez obzira da li to predstavlja vaš Lični kamen ili ne.

Vaš horoskopski znak određuje položaj Sunca u odnosu na Zemlju u trenutku vašeg rođenja. Datumi se blago menjaju, zato što se naš kalendar ne podudara tačno sa Zemljinim kruženjem oko Sunca. Iako postoji tačan trenutak, opet se u obzir moraju uzeti varijable vremena. Međutim, tačna vremena i datumi se objavljuju u efemeridama za svaku godinu. Ukoliko želite preciznost i tačnost po ovom pitanju, konsultujte nekog od astrologa te, uradite natalnu kartu.

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *