Blog

KRISTALI I MINERALI

Ništa na svetu ne može biti toliko lepo kao čuda nastala u prirodi. Mnoštvo boja, oblika, struktura izvajanih rukom prirode nalaze se na svakom koraku. Neka od ovih čuda rastu na zemlji, a neka su sakrivena duboko u njenoj utrobi. Otkrivaju se samo onima koji prirodu, majku Zemlju, cene i poštuju i raduju se njenim blagodetima, kojima ih ona obilato daruje.

Jedno od čuda koja rastu ispod površine zemlje su kristali i minerali. Te divne strukturne forme, različitog hemijskog sastava i strukture, nose u sebi svetlost Kosmosa, pohranjenu duboko u majci Zemlji, kako bi je svaki put iznova otkrivali i uživali u njoj, sa svakim novim iznedrenim primerkom na njenu površinu.

Rastu veoma dugi niz godina i u sebi nose informacije predaka i nekadašnjih života, ali i seme početka. Razne klimatske i atmosferske promene, kao i rad vulkana na zemlji doprinosi njihovom stvaranju.

Razlikuju se po hemijskom sastavu, strukturi, boji i načinu njihovog nastanka. Za neke se priroda pobrinula da ih sačuva u svom obliku, netaknute, kako bi svedočili o nekim prošlim vremenima. Ćilibar i okamenjeno drvo predstavljaju najlepšu prirodnu konzervaciju smole (sa nekim primesama biljaka ili insekata) ili pak drveta koje je nemi svedok prošlih vremena i neispričanih priča.

Svaka od ovih priča može biti otkrivena baš vama, samo ako želite i prepustite se šaputanju ovih divnih, šarenih, prelepih svedoka davnih vremena.

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *