Blog

LABRADORIT – zarobljeni svet

Labradorit je član porodice feldspata, najomiljenijoj grupi minerala koja se može naći u zemljinoj kori. Prepoznatljiv je po svojoj prelepoj igri boja. Ova pojava poznata je kao labradorcencija. Obično je sivo-zelene, tamno sive, crne ili sivo bele boje sastavljen iz niza slojeva koji reflektuju svetlost kao iskre blistave plave, zlatne, bledo zelene ili bakarne, crvene boje. Dominantna je plava i pod svetlošću se menja prikazujući nijanse od najdublje plave do različitih nijansi blede, skoro plavo-zelene boje. Otkrili su ga misionari u oblasti Labrador 1770. godine, kada je i dobio ime po području u kom je nađen. Međutim, pominje se u legendema starog inuitskog naroda, a poznato je i da ga žitelji Njufaundlenda i Labradora koriste odavno. Od 18. i 19. veka postaje popularan i u Evropi. Raritetne varijante labradorita uključuju zlatni labradorit, prozirno zlatne ili šampanj varijante, kao i mesečeva duga labradorit poznat i kao spektrolit, koji poseduje izuzetan spektar boja otkrivene u Finskoj oko 1940. godine.

Prema legendama inuitskog naroda ovaj prelepi kamen pao je kao kamen u kom je zamrznuta vatra Aurore Borealis, noseći znanja predaka i predstavlja izuzetan mistični alat koji razdvaja svet budnih i mistika i ujedno povezuje sva mistična i nevidljiva područja. Njihova legenda opisuje hrabrog inuitskog ratnika koji je svojim kopljem udario u labradorit i tako stvorio polarnu svetlost. To je, u svakom slučaju, kamen magije, kristal šamana, divinara, iscelitelja i svih putnika koji na svom putu i prihvatanju Univerzuma traže viša znanja i vođstvo. Ovo proističe iz njegove sposobnosti da vas navede na put samospoznaje, buđenja sopstvene svesti o unutrašnjem duhu, intuiciji i psihičkim sposobnostima.

U drevna vremena, labradorit je smatran talismanskim kamenom zime, dok je u orijentalnoj kulturi poznat kao ’’fenomenalni dragulj’’ koji se nosio subotom. Ovaj naziv je potekao od verovanja da samo ova vrsta kristala (dragulja) može da pokazuje pokretnu liniju, zvezdu ili površinske promene, jer su se prelomi svetlosti na njihovoj površini smatrali izuzetnim znakom koji donosi dobru sreću nosiocu.

Prema drugim legendama zovu ga i ’’hram zvezda’’ jer se smatralo da donosi svetlost drugih planetarnih bića u dušu korisnika, pojačavajući i šireći njihove spoznaje. Verovalo se da je vanzemaljskog porekla i da je njegov zadatak da donese razvijene energije iz drugih svetova na planetu Zemlju. Koristeći ga dugo, sve više razumem ovo stanovište, jer je njegova energija potpuno drugačija od svih drugih kristala koje sam koristila. Legenda kaže da njegovi plavi prelivi boje leda osvetljavaju zimsko nebo, dok duboke ljubičaste iskre odlaze i daju prostora suncu koje svako jutro izađe veće. Zima otvara put proleću, novi život je spreman da se probije, a upravo ta plava boja označava početak života i emocija. Sigurno je da ova uverenja nastaju iskustveno, jer znamo da plavi kristali donose poverenje, veru, strpljenje i poštovanje, čime se usredsređujemo na potrebe da budemo iskreniji, delimo odgovornije i postanemo sigurniji.

Stari velšani koristili su ga kako bi odali počast Arianhordi, boginji Meseca i zvezda, koju su smatrali još i boginjom proročanstva i snova. Njen dom je Aurora Borealis, mesto gde duše odlaze kada um i telo umiru i tamo čekaju da se ponovo rode. Takođe, kroz njega su poštovali i Cerridwen, veliku boginju inspiracije i znanja, koja vlada darom proročanstva i magije, silama smrti i ponovnog rođenja. Smatrana je čuvarom duhovne transformacije.

Nošenje labradorita omogućava da iz naše duboke unutrašnjosti isplivaju na površinu sve moći i urođeni talenti, štiteći našu auru i jačajući naše prirodne energije. Osigurava proporcionalnost i živost svih elementarnih sila u našem sistemu. Sasvim sigurno, omogućava nam zaštitu od bilo kakvih negativnih pojava tokom istraživanja na alternativnim nivoima svesti i olakšava vizionarsko iskustvo iz prošlosti ili budućnosti. Poboljšava mentalne i intuitivne sposobnosti, senzibilitet za manje korišćene vidove komunikacije u svakodnevnom životu, na koje su se stari narodi oslanjali, a tiču se predviđanja, telepatije, proricanja i sihroniciteta i sasvim sigurno vas vodi u sfere pojačane komunikacije sa višim vodičima i duhovima prilikom pristupa akaša zapisima i iščitavanju psihičkih osobina koje povlači iz prošlosti. Smatra se matriarhom podsvesnog uma i iznosi zaboravljena sećanja na svetlost i olakšava njihovo razumevanje. Ohrabruje kontemplaciju i introspekciju, dajući jasnu intelektualnu misao i intuitivnu mudrost koja pomaže u razbijanju iluzija, određivanju osnovnog uzroka nekog problema, dovodeći ga u mir. Ovaj kamen omogućava jednostavan prelaz između svetova i bezbedan povratak u sadašnjost. Veličanstven oživljavajući kristal koji je tu da nam pomogne pri izbacivanju strahova i nesigurnosti, a istovremeno jača našu veru u Univerzum, nas same i naše oslanjanje na vlastite snage. Tu je da umiri hiperaktivan um i regeneriše maštu, donoseći nove ideje, pa je kao takav pogodan za vraćanje spontanosti i radosti u život, budi osećaj avanturizma i pozitivnih promena, transformišući svakodnevnu rutinu u energičnu avanturu. Ova njegova osobina naročito je korisna za ljude koji imaju problem da se opuste i robuju određenim svakodnevnim rutinama i navikama. Poznat je po tome što utiče na negativne aspekte naše ličnosti, naše osobine i radnje koje nam oduzimaju preko potrebnu energiju i mogu izazvati depresiju ili se zbog njih možemo osećati neadekvatno u društvu. Kod dece i tinejdžera, pomaže smanjenju anti-socijalnog, nemarnog ili impulsivnog ponašanja. Kod odraslih osoba izuzetan je pri detoksikaciji ukoliko postoji zavisnost od duvana i alkohola i u manjoj meri o težim lekovima.

Meditacije sa labradoritom pružaju niz pogodnosti i od višestrukog su značaja za vaše telo, um i duh. One omogućavaju da prepoznate čovečanstvo kao ’’biti svetlost’’, prevazilazeći ograničenja prošlosti i misli o budućnosti, prihvatajući beskonačne mogućnosti trenutka. Omogućava da se ’’bude’’ i da se uveri da je svetlost uvek tu i da je okruženje mirno i čisto. Meditirati sa zlatnim labradoritom znači otvoriti kanale do viših polja arhanđela, dok ćete sa spektrolitom podići svest i olakšati multidimenzionalno putovanje, koji vas, budeći duboku ezoterijsku mudrost, vodi u druge živote i priprema telo i dušu za uzvišenje.

Nastaviću…

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *