Blog

MOQUI KUGLE – Iskonska kristaloterapija

Ovo neobično kamenje ime je dobilo po indijanskom plemenu Moqui koje je živelo na teritoriji gde su pronađena najveća nalazišta. Reč Moqui na indijanskom Navaho jeziku znači „veran pratilac“. Naziv objašnjava blisku povezanost osobe koja ga nosi sa ovim kamenom. Njima je ovo energetsko kamenje poznato već hiljadama godina. Vrlo često su ga koristili njihovi šamani i mistici, stoga se naziva „šamansko kamenje“ ili Moqui balls (kuglice). Cenili su ga jer su verovali da im donosi ne samo mir, nego i opstanak na divljem američkom zapadu. Veruju da kuglice štite od zla, vatre, poplave i udara groma. Celoj porodici daruje sreću, životnu energiju i veću plodnost.

Drugo indijansko pleme Hopi u svom jeziku ima reč Moqui koja znači „mrtvi“ ili „onaj koji je otišao-preminuo“. Prema legendi preminuli preci noću su se igrali kuglicama ovog kamena, dok bi se sa prvim izlaskom sunca morali vratiti u raj. Kuglice bi ostavljali na zemlji kao dobar znak njihovim živim potomcima.

Do sad nije utvrđena tačna starost kamenja. Neki geolozi procenjuju da su nalazišta nastala pre 130-155 miliona godina. Najnovije analize utvrdile su da se na kuglicama nalaze mikroorganizmi sa ugljenikom, koji su stari približno dva miliona godina. Istim analizama pokušava se utvrditi mogućnost nastanka života na Marsu.
Moqui kuglice ili šamansko kamenje deluju na naše energetsko polje, auru i ceo organizam. Stimulišu životnu Chi energiju. Pokreću sve čakre, stvaraju ravnotežu između Yin i Yang energije u našem telu.

Koriste se u tokom astralnih putovanja, kako bi održali fizičko telo na Zemlji. Štite auru od napada negativne energije. Ako stavite kuglice ispod jastuka pre spavanja, pomoći će vam da se sutra jasno sećate sna. Mogu se koristiti za sve čakre. Ako ih postavite na treće oko, pomoći će vam u razvijanju vaših psihičkih sposobnosti. Dovode nas u kontakt s našom telesnom prirodom. Pomažu nam da se pokrenemo, odlične su za uzemljenje i centriranje energije. Imaju veliku zaštitnu ulogu kod raznih psihičkih napada i drugih sila koje nam remete ravnotežu.

Moqui kamenje na fizičkom nivou korisno je za vene, arterije, mišićni i imuni sistem. Noseći ih vremenom dolazi do pomlađivanja ćelija, kože i organa. Pomažu kod nesanice i donose miran i čist san. Pomažu pri stvaranju krvnih zrnaca i poboljšavaju cirkulacije krvi. Otklanjaju stres i nervozu.

Moqui kuglice uvek se koriste u paru. „Ženska kuglica“ označava negativan polaritet (sfernog oblika) a „Muška“ označava pozitivan polaritet (okruglog oblika, najčešće grubljeg izgleda s prstenom). Vizualno se često teško razlikuju, jer nije pravilo da je grublja i robusnija kuglica muške energije, pa je ponekad polaritet potrebno utvrditi viskom. Muški primerci polažu se na slabi ili bolesni deo tela, a ženski na zdravi deo. Polaganjem drugog kamena zatvara se energetski krug u telu i stvara bolji protok energije. Ako imate dva muška ili dva ženska kamena, možete ih koristiti kao par, ali je efekat slabiji. Poznato je da u blizini drugih kristala pojačavaju njihovo delovanje. Dobro se kombinuju s meteoritima i tektitima (Moldavit).

Ljiljana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *