Blog

ZAŠTO MOJI KRISTALI PUCAJU?

Veoma često pitanje sa kojim se susrećem odnosi se na lomljenje ili pucanje kristala, pa u nastavku pronađite potencijalni razlog pucanja vašeg kristala.

Kristal, kao i svaki drugi kamen ili predmet ima tendenciju lomljenja i ponekad to nema nikakve veze sa vama. Ali, naravno, postoji i nekoliko drugih razloga zbog kojih kristali mogu biti polomljeni. Ovaj tekst će vam pomoći da ustanovite da li postoji duhovni ili fizički razlog zbog čega se vaš kristal razbio.

Ukoliko poznajemo kristale i njihovu energiju, lomove ili pukotine u kristalima možemo posmatrati kao pozitivnu pojavu. Naime, ukoliko je vaš kristal probušen za privezak, poseduje neku prirodnu pukotinu, okrznuće ili neko manje oštećenje, naziva se Empatičnim ratnikom. Ovakvi kristali nemaju savršen izgled i nisu idealno obrađeni ali su jednako efikasni kao i bilo koji drugi „savršeni“ kristali.

Fizički razlozi lomljenja kristala

Nezgode se dešavaju, kristali nisu izuzetak, pa zato postoji velika verovatnoća da će se vaš kristal polomiti ukoliko vam ispadne, naročito na neku tvrđu podlogu. Svakako, ovo je i u direktnoj vezi sa vrstom kristala, njegovom veličinom i načinom obrade. Tanki kristali u vidu pločica, kao i duži i tanji kristalni špicevi podložniji su lomljenju, čak i pri padu na mekše površine, pa budite oprezni kada rukujete sa njima.

Takođe, jedan od razloga pucanja kristala mogu biti i prirodni nedostaci kristala, kao što su unutrašnje pukotine i lomovi, koji nisu vidljivi golim okom. Ovo su  slabe tačke kristala i na ovim mestima kristal se vremenom može polomiti ili razdvojiti, kao posledica njegove duže upotrebe, a ne pada.

Ukoliko ste odlučili da svoje kristale ponesete tokom nekog putovanja, vodite računa da budu lepo zaštićeni, da tokom transporta ne budu jedan uz drugog, bez zaštite, jer udaranje kristala o kristal takođe može izazvati oštećenje i pucanje kristala.

Ako je vaš kristal bio izložen ekstremnim temperaturama ili potopljen u vodu, to može prouzrokovati unutrašnje nedostatke, što onda uzrokuje lomljenje kristala ili čak pregorevanje u određenim uslovima.

Svi navedeni razlozi zbog kojih se vaši kristali lome nemaju dublje značenje. Samo vodite računa o svojim kristalima i budite pažljivi dok rukujete njima, smanjujući potencijalnu opasnost od loma na minimum.

Duhovni razlozi zbog kojih se kristali lome

Ako se vaš kristal razbio bez očiglednog razloga, ovaj slučaj bi mogao imati neki duhovni značaj.

Tokom nošenja kristala ili terapeutskog rada, vaš kristal je mogao da apsorbuje i uskladišti previše negativne energije. Pritisak ove neželjene energije može prouzrokovati da se kristal sam raspukne na pola. Ovo se može sprečiti redovnim energetskim čišćenjem kristala nakon upotrebe.

Kristali takođe imaju životni ciklus. Ukoliko nakon preloma prestanete da osećate vibraciju vašeg kristala ili vam se učini da je njegov izgled pomalo dosadan, da nije više živopisan kao nekada, znajte da je njegov Duh napredovao u više sfere. To bi moglo značiti da je kristal odslužio svojoj svrsi i da je krenuo dalje. Oni koji se stručnije i detaljnije bave kristalima, mogu obaviti razgovor sa kristalnim Duhom i dobiti jasne i precizne informacije o završetku svrhe svog kristala i dalja uputstva. Ove tehnike možete savladati kroz našu školu kristaloterapije.

Razlog pucanja kristala može biti i izloženost nesinhronizovanim frekvencijama okruženja. Obzirom da kristali imaju sopstvenu vibracionu frekvenciju, nemogućnost usklađivanja sa frekvencijama iz okoline ili čak njegovi konstantni napori usaglašavanja, mogu biti uzrok loma ili pucanja kristala, naizgled bez razloga. Ponekad su vibracione frekvencije koje je potrebno usaglasiti toliko jake da se par trenutaka po uzimanja kristala u ruke ili stavljanja na telo, može dogoditi da se on rasprsne, bez delovanja spoljne fizičke sile. Ovo može biti iznenađujuće, čak i zastrašujuće, za one koji nisu upoznati sa delovanjem kristala, ali razloga za brigu nema. Mnogo je bolje i lakše da kristal odreaguje, nego da se reakcija dogodi na samom telu, u vidu bolesti ili neke upale.

Svakako, pucanje kristala može da ukaže i na probleme koji vas očekuju i najčešće se odnose na one životne teme u čijoj sferi delovanja je energija tog kristala. Ukoliko ste u dobroj energetskoj formi i kristal nosite neko vreme, pa se dogodi njegovo pucanje, obratite pažnju na period kroz koji prolazite i šta vam kristal poručuje. Iskusnijim korisnicima se preporučuje konsultacija sa kristalnim Duhom.

Šta raditi sa slomljenim kristalom?

Ukoliko je vaš kristal završio svoj životni ciklus kod vas i njegov Duh prelazi u više sfere, napravite mali ritual opraštanja od svog kristala. Ritual može podrazumevati malu meditaciju koju ćete poslednji put obaviti sa svojim kristalom, izražavanje zahvalnosti za sve što je učinio za vas, pa čak i da upalite sveću u njegovu čast i u znak sećanja.

Ovaj kristal možete sačuvati ili ga možete vratiti Majci Zemlji, tako što ćete ga zakopati u prirodi. Zakopavanje je najbolja stvar koju možete napraviti za ovaj kristal, ali izbor da li to želite uraditi ili ne, ipak je samo vaš. Ove male ceremonije su dirljive, kristalni Duhovi ih pamte i ubrzo će vam upriličiti susret sa novim kristalom, kao novim saputnikom.

Sledeće metode zahtevaju da očistite kristal pre nego što preduzmete akciju.

Nakon pucanja kristala potrebno je da utvrdite nivo energije vašeg kristala.

Ako kristal još uvek poseduje energiju, čiju vibraciju jasno osećate, poklonite ga članu porodice, prijatelju ili strancu. Svaki komad možete pokloniti drugoj osobi, u zavisnosti od broja komada.

Kristal možete i zadržati za sebe, ali se pri tome morate iznova povezati sa svakim novonastalim komadom, jer će svaki novi komad imati svoju vibraciju. Na koncu, polomljene delove možete dodati u vašu kristalnu mrežu, kristalni mozaik, dodati u kristalni štapić  ili mu naći namenu kroz mnoge druge tehnike rada sa kristalima.

Takođe, ukoliko ne želite da zadržite delove polomljenog kristala vaša bašta ili biljke mogu imati koristi od slomljenih kristalnih komada u njihovoj blizini ili saksijama.

Možete li da zalepite komade kristala?

Lepljenje vašeg kristala nije najbolja opcija ako se razbio na brojne male komadiće. Ali možete ponovo zalepiti svoj kamen ako je pukao na nekoliko velikih komada.

Postoji nekoliko različitih vrsta lepka koje možete da koristite, ali smatram da lepak na bazi epoksidne smole najbolje funkcioniše na kristalima. Obavezno pratite uputstva proizvođača lepka za najbolje rezultate ili lepljenje takvog kristala poverite iskusnijim licima.

Autor teksta: Ljiljana Filipović

Fotografija by Tijana Filipović

Podelite:

Možda vas interesuje još i...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *